Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nyulak!

2010.11.21

A nyúszíík!!♥♥♥:

+a csakanyuszik menüpontban! ;)

Gondozásuk:

A nyulak szőrzete viszonylag kevés gondozást igényel, ha azonban hosszú szőrű fajtát választottunk, például Kasmíri Fülűt, vagy Angórát, készüljünk fel, hogy szinte mindennap szüksége lesz egy kis fésülgetésre. Ha a bundája egyszer összetapad, majdnem lehetetlen megszabadulni a csomóktól, kénytelenek leszünk kivágni azokat, ezzel lerontva a nyúl küllemét. Az összecsomósodott szőr - kivált a hátsó fertályon - akár a legyek célpontjává is válhat.
  Különböző eszközök kaphatóak a boltokban, ezek közül igyekezzünk olyat választani, amelynek a fogai nem túl merevek, hanem inkább visszahajlóak. Ezek anélkül fésülik ki a csomókat, hogy kitépnék a szőrszálakat, vagy fájdalmat okoznának a nyuszinak. A természetes anyagokból, például szőrből készült kefék szintén jótékony hatásúak, amennyiben használat közben elektromosan nem töltődnek fel.
  A vedlés alatt több szőrszál hullik ki, mint egyébként, így ilyenkor különösen hasznos, ha a vedlett szőrszálakat eltávolítjuk, hiszen ezek csak elcsúfítják a nyuszi megjelenését. A vedlés tavasszal a leglátványosabb, mikor a sűrű téli bundát cseréli le az állat, de nyár végén is bekövetkezik egy - igaz, kisebb mértékű - szőrváltás.

Tisztán tartásuk:

 

 

 

 

A nyulak természetüknél fogva tiszta állatok, ezért könnyen megtaníthatók arra is, hogyan használják a kijelölt illemhelyet, és a ketrecben tartott példányok is gyakran csak az egyik sarokba járnak a dolgukat végezni. Így számunkra is megkönnyítik a takarítást: elegendő, ha napi gyakorisággal ezt a sarkot takarítjuk egy kis lapát segítségével, a teljes ketrecre pedig csak hetente egyszer kerítünk sort. Az a legegyszerűbb, ha ilyenkor el tudjuk zárni a nyuszit a ketrec másik felébe - ha ez nem megy, átrakhatjuk a szállítódobozába is. Az alommal teli tálcát ürítsük egy szemeteszsákba, majd söpörjük ki az aljába tapadt töreket, port egy kefével. A napi tisztítás nagyon fontos, főleg a melegebb hónapokban, hogy elejét vegyük egy esetleges légyinváziónak. Arról nem is beszélve, hogy az elpiszkolódott alom fertőzést is okozhat, a nyúl csánkjai ilyenkor kisebesednek, a bőr gyulladt lesz, a szőr pedig kihullik.
  Az itató és az etetőtálkákat is mossuk rendszeresen. Előfordulhat, hogy zöldes algabevonat képződik az önitató falán. Ezt üvegmosó kefével távolítsuk el, alaposan megsikálva mind az üveg belsejét, mind a kifolyócsövet. Megkönnyíti a dolgunkat, ha egy kis mosószert is teszünk az üvegbe, azonban utána többször öblítsük át tiszta vízzel.
  A legmegfelelőbb alom nem a fűrészpor vagy az apró forgács, hanem a jó minőségű hántott fakéreg, mert ez nem irritálja a nyúl szemét és orrát. Erre helyezzünk egy réteg gondosan ellenőrzött minőségű szénát.

Etetésük:

Mindem vadon élő nyúl válogatott zöldféléket eszik, melyeket éles metszőfogaival rágcsál le. Természetes körülmények között táplálékuk tápanyagtartalma viszonylag csekély. A múltban ezt a természetes étrendet igyekeztek a hobbinyulak számára is utánozni. Az évszaknak megfelelő zöldfélével, gyökérzöldségekkel, például sárgarépával és szénával etették őket, ami egyben rostszükségleteik kielégítésére is szolgált. Gabonamagvakat csak kis mennyiségben kaptak

A hobbinyulakat ma a leggyakrabban gabona alapú keverékekkel etetik, amelyek nagyszámú összetevőt tartalmaznak. Megtalálható bennük a kukoricapehely, az alfalfa, tört zab és búza, valamint kisebb mennyiségben zúzott szárított lágyszárúak is. A közelmúltban a babot tartalmazó keverékeket a legtöbb helyen kivonták a forgalomból, mivel felmerült, hogy nem károsak-e a nyulak számára. Előfordulhat ugyanis, hogy a darabok megakadnak a torokban vagy az emésztőcsatorna későbbi szakaszaiban.  Az összetevők és azok részaránya keverékről keverékre változó, de ez a csomagoláson fel van tüntetve. Azért is jó, ha márkás terméket vásárolunk, nem pedig valamilyen ismeretlen összetételű keveréket viszünk haza, mert így biztosak lehetünk a csomagolásban található táplálék vitamintartalma és tápértéke felől. Ne gondoljuk, hogy gazdaságosabb a legnagyobb kiszerelést választani, hiszen előfordulhat, hogy nem használjuk el a szavatossági idő lejártáig.
  A szárazeledelt valamilyen súlyos kerámiaedénybe tálaljuk, így a nyúl nem fogja azt felborítani, és tartalmát szétszórni (néha ugyanis az unalmas órákat próbálják ilyen módon elütni). Igyekezzünk éppen a megfelelő mennyiségű napi táplálékot biztosítani kedvencünk számára. Ebben is segítségünkre lesz a csomagoláson feltüntetett javaslat. Ne hagyjuk az el nem fogyasztott táplálékot az edény alján felgyűlni, hiszen meg is romolhat.
  Kertben tartott állatoknál ügyeljünk, hogy a szárazeledeles tálka ne a dróthálós ajtó előtt legyen, mert így az eső eláztathatja a tartalmát.

 

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< November / 2020 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 47739
Hónap: 205
Nap: 5